MAKANAN TRADISIONAL-NASI KERABU


MAKANAN TRADISIONAL
Setiap negeri mempunyai makanan tradisional tersendiri di mana kadang-kadang menjadi kegemaran orang luar.Salah satunya adalah nasi kerabu yang menjadi makanan tradisioanal yang sangat disukai oleh pelbagai bangsa.Nasi kerabu merupakan hidangan nasi asalnya bewarna kebiruan dan biasanya dimakan dengan ayam goreng,daging bakar,telur masin,budu dan ulam-ulaman lain.Warna biru terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan.Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu,malah sekarang ini ia boleh didapati di mana-mana sahaja.Terdapat banyak resepi dan cara memasak nasi kerabu dan ia berbeza mengikut tempat asal malahan juga telah banyak terpengaruh oleh negeri-negeri lain.


Gambar hiasan




                                                              LOKASI LAWATAN





BAHAN-BAHAN
·         Nasi
·         Beras
·         Air
·         Daun pandan/daun limau purut
·         1/2  pewarna biru/apa saja warna yang dikehendaki




SAMBAL TUMIS
·         3 biji bawang besar * dikisar
·         4 ulas bawang putih * dikisar
·         1 inch halia * dikisar
·         2 batang serai * dikisar
·         2 senduk cili kisar
·         1 batang serai
·         1 tin santan
·         2-3 asam keeping
·         garam
·         gula
·         gula merah

SAMBAL KELAPA
·         Isi ikan direbus (1 ekor ikan kembung)
·         Kelapa parut goreng tanpa minyak
·         1 biji bawang besar
·         2 batang serai
·         garam
·         gula

SAMBAL CILI PADI
·         garam
·         gula
·         1 biji air perahan limau nipis

LAUK NASI KERABU
·         Ayam goreng kunyit
·         Daging bakar dihiris nipis
·         Telur masin direbus
·         Ulam (kubis,kacang botol,kacang panjang,bunga kantan,daun kesum,timun,taugeh)




CARA MEMASAK
·         NASI
1)      Masak nasi ikut sukatan macam biasa
2)      Masukkan pewarna biru,daun limau purut dan daun pandan

·         SAMBAL TUMIS
1)      Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar bersama serai
2)      Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing. Masukkan asam keping dan biarkan sekejap.
3)      Masukkan garam, gula dan gula merah dan biarkan sebati.
4)      Masukkan santan dan kacau sehingga santan dan sambal sebati.
5)      Kacau sambal perlahan-lahan dan masak sehingga sedikit pekat.

·         SAMBAL KELAPA
1)      Kisar isi ikan yang siap direbus bersama bawang dan serai.
2)      Bahan kisar tadi dicampurkan di atas kelapa goreng dan digaul rata
3)       Masukkan garam dan gula dan digaul rata.

·         SAMBAL CILI
1)      Kisar/tumbuk cili padi.
2)      Campurkan gula, garam dan perahan limau dan dikacau sebati.

HIDANGAN
Hidangkan nasi kerabu bersama sambal tumis, sambal kelapa, sambal cili dan lauk pauk seperti telur masin, solok lada, ayam goreng kunyit, daging bakar dan sayuran.Nasi Kerabu sedap dimakan dengan mengaulkan kesemua sambal dan lauk.


Video Temubual

Comments

Popular posts from this blog

NILAI-NILAI MURNI